Featured

RUXANDRA PITULICE - MA DUSEI LA HORA-N SAT

627 Vizionari
Published

RUXANDRA PITULICE - MA DUSEI LA HORA-N SAT

 

Pentru acest superb proiect muzical, interpreta de muzică populară Ruxandra Pitulice a colaborat cu cea mai apreciată orchestră din România, orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul dirijor Nicolae Botgros. Melodia este inclusă pe albumul intitulat „Te visez măicuța mea”.

Celebra orchestră a fost înființată în anul 1970 de către Nicolae Sulac. Ulterior, a venit la conducere dirijorul Nicolae Botgros. Membrii orchestrei cântă la nai, tobe, bas, vioară, violoncel etc. De-a lungul timpului au susținut spectacole fabuloase în toată lumea, din România până în SUA, Mongolia etc. Maestrul Nicolae Botgros s-a născut pe data de 25 ianuarie 1953, în raionul Cahul din Republica Moldova. Și-a început cariera ca dirijor în cadrul orchestrei „Ciocârlia”, apoi în orchestra „Joc”. A continuat colaborarea și cu orchestra „Mugurel”. Nicolae Botgros a înregistrat și două albume, însă are la activ foarte multe colaborări cu artiști de top ai muzicii populare și nu numai, precum: Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Ruxandra Pitulice, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Ștefan Bănică Jr., Andra etc.

Parcursul său impresionant nu l-a lăsat indiferent pe Președintele României, care l-a decorat în 2014 pe marele artist cu Ordinul Meritul Cultural, grad „Mare Ofițer”, pentru activitatea desfășurată impecabil în cadrul Orchestrei Naționale „Lăutarii”. În primăvara acestui an, Președintele României i-a mai acordat Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri.

Nicolae Botgros a întâlnit-o pe soția sa când era adolescent și s-au căsătorit la 19 ani. Din păcate, aceasta a decedat pe data de 26 iulie 2021, la vârsta de 68 de ani. În urma iubirii lor s-a născut Cornel Botgros, ce le calcă pe urme celor doi artiști.

Categoria
Muntenia
Taguri
Ruxandra Pitulice, Ma dusei la hora-n sat, muzica populara Muntenia