Featured

Ion Paladi și Orchestra "Lăutarii" - DORUL BASARABIEI

1,919 Vizionari
Published

Ion Paladi și Orchestra "Lăutarii" - DORUL BASARABIEI

 

Piesa a fost lansată chiar pe data de 1 decembrie, o zi cu o însemnătate aparte pentru noi, ziua României. Povestea cutremurătoare a melodiei, înregistrată în colaborare cu orchestra „Lăutarii”, vorbește despre ocuparea Basarabiei și drama deportărilor. Povestea băiatului și a fetei din videoclip este la fel de tristă, cei doi fiind despărțiți într-un mod crud, pe podul de la Ungheni. Soldații sovietici din clip rup harta României și o fumează cu nonșalanță ca pe o banală țigară.

Ion Paladi este un interpret de muzică populară din Republica Moldova. El și-a început cariera la vârsta de numai 11 ani. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cu specializarea „dirijor cor academic”. Din 2007 încep colaborările cu orchestra „Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros, iar în 2008 primește Premiul național în domeniul muzicii ușoare cu piesa „Mii de stele”. Între anii 2009 - 2013 susține mai multe concerte, primul fiind la Palatul Național Sulac din Chișinău, apoi se îndreaptă spre vestul Europei și în 2013 își lansează albumul „Dorul Basarabiei”, în cadrul unui turneu la Iași, Chișinău și Paris. „Dorul Basarabiei” a fost desemnat și cel mai scump videoclip din folclorul românesc. Pe lângă orchestra „Lăutarii”, a mai avut colaborări cu Adriana Ochișanu și Cristina Spătar.

Pentru acest excepțional proiect muzical, Ion Paladi a colaborat cu Răzvan Mitoceanu (muzică), Mariana Honceru (text), Oleg Butnaru (regie și scenariu), Ina Golban (idee și asistent regie). Piesa are nu mai puțin de 7.263.985 de vizualizări pe Youtube și peste 33.000 de like-uri.

Categoria
Moldova
Taguri
Ion Paladi, Orchestra Lautarii, Dorul Basarabiei, muzica populara Moldova