Maramureș

Maramureșul este o regiune folclorică deosebitde importantă. Moroșenii au un port popular spectaculos, plin de culoare și de gust. Muzica populară din Maramureș este cântată cu tonalitate înaltă și predomină strigăturile. Doina, cântecele cu noduri dau muzicii populare din Maramureș un stil aparte. Muzica populară din Maramureș are două instrumente tradiționale, zongora și vioara cu goarnă care dau melodiilor respective o notă de originalitate a sunetului cum nu se întâmplă în alte zone.
Pentru că în zona Maramureșului au existat formațiuni de haiduci și de luptători în secolul al XVII-lea, între care cel mai cunoscut a fost Pintea, muzica populară din Maramureș a creat un set de melodii specifice haiducilor. Faptul că moroșenii provin dintr-o zonă unică, apropiată se pare de portul dacic, mândria moroșenească este o caracteristică a muzicii populare din Maramureș.
Este imposibil să nu recunoști portul popular din Maramureș sau muzica folclorică, fiindcă acordurile muzicale sunt inconfundabile. Doina maramureșeană este perla doinelor din folclorul românesc.
Maramureșul promovează și colindul, cetele de colindători, oameni mari și mici pornind cu ocazia sărbătorilor de iarnă per la casele gazdelor. Există și obiceiuri bine păstrate precum tradiția gospodarului care a ieșit primul cu plugul, primăvara la arat. Obștea bătrânilor este aceea care alege pe cel mai vrednic, acesta trebuind să participe la un ritual specific pentru belșug și să dea o petrecere în cinstea celor care l-au ales, adică a satului întreg.
Moroșenii se mândresc de asemenea cu horinca, vestitul alcool de fructe, pe care îl consumă chiar și ca medicament.