Featured

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii - Hanul Mărioarei

1,349 Vizionari
Published

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii - Hanul Mărioarei

 

O melodie foarte populară pe Youtube, „Hanul Mărioarei”, este interpretată de Ansamblul etnofolcloric Plăieșii (Nicolae Gribincea, Mihai Leon, Eugen Straistă-Burlac, Sergiu Cernogal, Vasile Lupașcu, Dorin Belous, Alexandru Donos, Ion Glodea, Dumitru Moroi, Valentin Golovatiuc, Mihai Cordoneanu, Sergiu Teleba, Nicolae Palade, Petru Covată, Valeriu Zorilă).

Ansamblul a fost fondat de către Nicolae Gribincea, dorindu-și să înființeze un grup de băieți. Inițial, colectivul a fost format din copii, ducându-i pe aceștia la diverse spectacole, cum ar fi cel de la Palatul Național Chișinău. Repertoriul ansamblului cuprinde peste 100 de piese. Albume îndrăgite de public sunt: „Joc și cântec fecioresc”, „Tot cu dragostea și dorul”, „La omul care mi-i drag”, „La casa cu oameni buni”, „Omul cât trăiește-n lume”, „Sloboade-ne gazdă-n casă”, „Haide lume”, „Am venit să colindăm”. De-a lungul anilor au avut și participări la diverse spectacole, printre care: „Florile Dalbe”, „V-am ura, v-am tot ura”, „La onor, la datorie”, „Să trăiți să înfloriți”, „Aprindeți luminile”, „Sună tălăncuțele”, „Pentru tine, Doamne”. Au concertat atât în România, cât și pe marile scene ale lumii, la Moscova, Milano, Padova, Madrid, Bologna, Vilnius, Suceava, București, Cernăuți, Iași, Bacău etc.

Nicolae Gribincea s-a născut pe data de 20 octombrie 1961 și este absolvent al Institutului de Arte „Gavril Musicescu”. În anul 1984 este angajat al Ansamblului „Tălăncuța”, iar 4 ani mai târziu, până în 1999, a lucrat ca artist de balent în cadrul formațiilor „Lăutarii”, „Fluieraș”, „Floarea Moldovei”. Alături de aceștia a urcat pe marile scene ale lumii. În 2010 a fost premiat cu titlul „Maestru în Artă”.

Categoria
Moldova
Taguri
Ansamblul etnofolcloric Plaiesii, Hanul Marioarei, muzica populara Moldova